Volg ons op social media

De meest voorkomende vragen bij de aanschaf van een elektrische scooter

Gepubliceerd op 27/02/2023











Een elektrische scooter wordt ook een wel e-scooter genoemd. Deze scooter is een duurzaam alternatief ten opzichte van de traditionele benzine scooter. Veel mensen vinden de elektrische scooter heel fijn in gebruik. Een e-scooter is schoon, duurzaam en stil. Bij veel mensen ontstaan er bij de aanschaf van dit voertuig wel een paar vragen. Hieronder lees je handige tips en antwoorden op de meest voorkomende vragen rondom het gebruik van elektrische scooters.


Hoe ver kom je op een elektrische scooter?

De meest voorkomende vraag over een e-scooter, is misschien wel, hoe ver je op een volle acculading komt. Het is erg belangrijk om hiervoor een inschatting te kunnen maken. Op deze op het oog simpele vraag, is niet zo'n simpel antwoord mogelijk. Er bestaan verschillen tussen e-scooters.



6 punten die een hoofdrol spelen bij de actieradius van een e-scooter.

1. Grootte accu

Bij een elektrische scooter is het belangrijk om te kijken wat de inhoud van de accu is. Dit bepaald voor een groot deel hoe ver een elektrische scooter kan komen. Immers een kleine accu kan minder stroom bevatten, waardoor je minder ver kunt rijden.

2. Windkracht

In Nederland heb je niet altijd wind mee. Wanneer je e-scooter veel weerstand ondervind van de wind, moet jouw elektromotor in de scooter harder werken. Deze elektromotor verbruikt dan meer stroom uit de accu.

3. Vervoer van een passagier

Wanneer er een passagier achter op de e-scooter zit, moet de elektromotor harder werken en verbruikt deze meer stroom. Denk er bij aanschaf over na of je wel eens een passagier vervoert. Niet elke scooter is hierop gebouwd of heeft plaats voor een passagier!

4. Snelheid

Hoe hoger de snelheid des te meer stroom de elektromotor verbruikt. Dit heeft direct invloed op de afstand, die je kunt rijden met je e-scooter.

5. Het gewicht van de e-scooter

Er bestaan lichte en zwaardere modellen elektrische scooters. De meeste fabrikanten stoppen een grotere accu in een zwaarder model. Controleer altijd bij e-scooters of de accu goed in verhouding staat tot het gewicht en de kracht van de elektromotor. De elektromotor moet sterker zijn bij een zwaardere e-scooter. Deze verbruikt dan ook meer stroom uit de accu.

Daarnaast moet je jezelf afvragen waar jij je prettig bij voelt. Je hebt e-scooters van rond de 90 kg. maar ook e-scooters van 220 kg. Dit heeft invloed wanneer je de e-scooter moet verplaatsen of in een enkel geval weer rechtop moet zetten.

6. Gecombineerde factoren

Soms kunnen meerdere factoren een rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld harde wind, een passagier achterop en een wat hogere snelheid. Hierbij verbruik je meer stroom dan gemiddeld, waardoor je minder ver komt.

Hoeveel tijd kost het opladen van de accu van een elektrische scooter?

Dit is afhankelijk van het type en de grootte van de accu in een elektrische scooter. Veel e-scooters hebben tegenwoordig een lithium-ion accu.Toch zijn er nog e-scooters verkrijgbaar die een loodaccu hebben. Het voordeel van lithium-ion is, dat deze accu's licht zijn en ze beter tegen hoge en lage temperaturen kunnen. Daarnaast kan je ze vaker opladen dan loodaccu's.

Gemiddeld duurt een volledige oplaadbeurt tussen 6 en 8 uur. Bij een kleine accu gaat het vermoedelijk sneller. Beschikt de e-scooter over een snellaadfunctie, dan duurt het opladen veel korter. Natuurlijk kan je de scooter wel gebruiken, wanneer de accu niet volledig is opgeladen. Houdt dit echter wel in de gaten. Je komt met een niet volledig opgeladen accu minder ver.

Heeft een elektrische scooter veel onderhoud nodig?

Zowel een benzine als een elektrische scooter hebben beide onderhoud nodig. Het voordeel van een elektrische scooter is, dat deze een elektromotor bevat. De elektromotor heeft veel minder bewegende onderdelen en heeft hierdoor minder onderhoud nodig.

Bij een benzine scooter is dat wel anders. Deze motor heeft veel meer bewegende onderdelen, die ook sneller kunnen slijten.
Daarnaast moet je bij een benzine scooter de éne keer de olie vervangen en dan weer een bougie.Dat heb je niet bij een elektrische scooter. In de praktijk is er dus minder onderhoud nodig aan een elektrische scooter.
Overleg altijd wel met mensen, waar je de scooter hebt aangeschaft. Zij kunnen je specifieke informatie geven over het model/merk t.a.v. onderhoud.

Moet je een elektrische scooter verzekeren?

Bij het rijden op een e-scooter is het verplicht om WA-verzekerd te zijn. Daarnaast heb je altijd een eigen risico. Bij drankgebruik ben je niet verzekerd! Ook niet als je een beetje alcohol gebruikt en je betrokken raakt bij een ongeluk of als je met alcohol schade oploopt.

Je wilt niet dat jouw mooie elektrische scooter gestolen wordt of dat je er schade mee oploopt. Toch is deze kans aanwezig. Daarom is het goed om je e-scooter tegen diefstal te verzekeren. Wanneer je schade een te groot financieel risico vindt, kan je een elektrische scooter hiervoor verzekeren met een schadeverzekering. Een tip bij dit laatste punt is om zelf na te gaan welke verzekeringen je al hebt en te kijken of je niet dubbel bent verzekerd!

Kan ik niet beter een e-scooter leasen?

Dat is een persoonlijke keuze. Voor deze keuze is het belangrijk om te weten dat leasen wordt gezien als een lening. Je krijgt hiervoor een BKR registratie. Wil je een woning kopen, dan heeft dit direct invloed op het totale hypotheekbedrag. De hypotheekverstrekker zal jou minder hypotheek geven. Een hypotheekverstrekker kan hierbij checken of je een BKR registratie hebt.

Mag je overal rijden met een elektrische scooter?

Tegenwoordig zijn er in veel steden steeds meer milieuzones. Dat betekent dat voertuigen met traditionele brandstofmotoren, hier niet langer welkom zijn. Het voordeel van een e-scooter is, dat je met dit voertuig ook binnen deze zones welkom bent.

Welke elektrische scooter kan ik het beste kiezen?

Bekende merken

Van een elektrische scooter wil je graag jaren plezier hebben. De betrouwbaarheid is heel erg belangrijk. Wanneer je kijkt naar merken van e-scooters, dan zie je dat er veel e-scooters met de onderstaande merken verkocht worden:
- IVA
- Piaggio
- Senzo
- Sym
- Vespa

Het design van een elektrische scooter

Ook het design en de kleur is voor mensen, die een elektrische scooter aanschaffen, ook heel bepalend. Het oog wil immers ook wat! Nu zijn de designs van de verschillende e-scooters nogal divers. Zo zijn er elektrische scooters die lijken op een motorfiets, weer andere fabrikanten bouwen e-bikes die lijken op een e-bike. Deze hebben vaak een slankere vormgeving.

Budget

Welk budget je beschikbaar hebt, kan heel bepalend zijn bij het kiezen van de juiste e-scooter. Aan de hand van je budget vallen bepaalde type scooters misschien al af. Of je kiest ervoor om nog even door te sparen. Het kiezen van een elektrische scooter blijft een persoonlijk keuze.

De nieuwste gadgets op een e-scooter

GPS mini tracker

Deze gadget wordt geïnstalleerd ergens in jouw elektrische scooter. Vervolgens kan je met een app op je mobiel eenvoudig de
e-scooter terugvinden. Handig wanneer je de scooter zoekt, wanneer je parkeert in een onbekende stad of buurt.

Een helm met bluetooth

Er zijn tegenwoordig helmen te koop, waarin een bluetooth functie zit. Dit is handig als je op je scooter rijdt en wordt gebeld. Het voordeel is dat een e-scooter heel stil is en je hierdoor heel goed het gesprek kunt volgen.

Telefoonhouder

Het is mogelijk om een telefoonhouder te laten installeren op een e-scooter. Dit voorkomt beschadigingen aan je mobiel of dat je het apparaat kwijt raakt.